Gebelikte (Hamilelikte) Masaj


Masajın kanıtlanmış en belirgin faydalarından ilk ikisi artan kan dolaşımı ve esnekliktir. Fizyolojik veya mekanik açıdan bakıldığında masajla kas dokularının yağlanarak optimum hareketin elde edilmesi sağlanır. Kas dokuları birbirinden bağımsız çalışacak şekilde yapılanmıştır. Kaslar kurur veya susuz kalırsa dokular birbirine yapışır ve kas katılaşır. Kasa sıvı verildiğinde, tekrar yumuşayarak esneklik kazanır.


Kas dokularının etrafında dolaşım arttıkça gelen besin ve giden atık rutini de artar ve kas daha sağlıklı olur.Yaşlanma da geniş anlamda bir "kuruma" problemidir. Vücutta su azaldıkça yaşlanma hızlanır. Çok su içmek ve düzenli masaj yaptırmak kırışıklarla savaşırken etkili bir yöntemdir. Kan vücuda oksijen taşıdığından sağlıklı olmak için iyi bir dolaşım gerekir. Masaj kan dolaşımını artırır; dolayısıyla vücuda yararı kesindir.


Masajın Gebelikte (Hamilelikte) Faydaları Nelerdir?Gebelikte Masaj Güvenli midir?
Doğal masaj terapisi hamilelik sırasında rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Şişmelerin verdiği rahatsızlık yorgunluğa, fiziksel ve duygusal açıdan sıkıntılı olmanıza yol açtığında masaj duygularınızı canlandıracak, kendinizi iyi ve neşeli hissetmenize yardımcı olacaktır. Hızlı darbeler bedeni ve zihni canlandırırken, yavaş hareketler vücudu gevşetip rahatlatır. Hamilelik sırasında, pelvik bölgeye masaj uygulanmamalıdır. Bunun dışında masaj tüm vücutta özellikle bacaklarda, rahmin damarlar üzerinde yarattığı baskı sonucu yavaşlayan dolaşımı hızlandırır ve çeşitli rahatsızlıklara yol açan duygusal gerilimi önler.
Hamileliğin ilk beş ayında masaj öncesi ısınma hareketleri yararlı olabilir. Pelvik bölgeye masaj uygulamamaya dikkat edilmelidir. Daha sonraki aylarda, aşağıda anlatılan teknik, bacaklarda ve sırtta hissedilen ağrıları geçirmek için kullanılabilir. Bir yakınınızdan talimatları uygulamasını isteyebilirsiniz.

Gebelerde En Çok Uygulanan Masaj Bölgesi Ve Tekniği Hangisidir?
Hamilelerde masaj en sık olarak bacaklarda ve ayak bileklerinde görülen şişlikleri ve kas spazmlarını önlemek için tercih edilir. Tekniği ise; Yan veya sırt üstü uzanın. Yattığınız yerle vücudunuzun üst kısmı arasında kırk beş derecelik bir açı oluşacak şekilde başınızın altına yastıklar yerleştirin. Bir yakınınızdan ayaklarınızdan başlayarak tüm bacağınıza yumuşak hareketlerle yağ sürmesini isteyin. Ayağınızdan başlayarak, başparmağınızla ayak bileğinizin iç tarafına basınç uygulamaya başlayın. Bu, dolaşımı hızlandıracak ve idrar tutulmasını önleyecektir. Ayak tabanınızı topuktan parmaklara kadar ovuşturun. Her parmağı hafifçe çekin. Yine ayaktan başlayarak tüm bacağınızın derisini hafif hafif sıkın. Kaslardaki gerilim yok olmaya başlayacaktır. Baldırlardan başlayıp deri ve kasları avuçlayarak sıkıp ovuşturun. Dokular yumuşadıkça kasların rahatladığını hissedeceksiniz. Son olarak tüm bölgeyi parmak uçlarınızla ovun.

Gebelikteki 3. ay (12 hafta) tamamlandıktan sonra tavsiye edilir. Masaj, doğum öncesi ve sonrasındaki süreçlerde faydalı olacaktır. Masaj seansı, duruma göre 50-60 dakika arası sürmektedir. Masajın amacı, hamile kadınların ağrı veren bölgelerini rahatlatmaktır.

Mutluluk hormonlarının salgılanmasına neden olan hamilelik masajı, hamilenin doğuma hazırlanmasına temel oluşturarak kendi gücüne güvenmesini destekler. Doğuma hazırlayarak, bu süreçte hanımları destekler; onlara ruhsal ve fiziksel güç verir. Masaj öncesinde hamile bayanların kendi kadın doğum uzmanlarından masaj seanslarına gelmek için yazılı izin almaları rica edilir. Doktor bu konuda herhangi bir bilgiye sahip değil ise, sayfamızı incelemesi tavsiye edilebilir.


İlk trimesterde ilk (3 ay) - masaj tavsiye edilmez, bunu dikkate alarak masaj talebinde bulunulması uygundur. İsveç Masajı, hamilelik sırasında önerilen bir masaj yöntemidir ve seanslar bu yöntemle yapılır. İsveç masajında vücudunuza uygulanan hareketler kalp yönüne doğrudur. Amaç, kanı kalbe doğru yönlendirip kan dolaşımını canlandırmaktır. Ayrıca lenf sistemini düzenleyerek toksinlerin vücuttan atılması da amaçlanır.


Hamilelik masajı, ilk başta oturma pozisyonundan başlayarak yapılır. Sırtın üst kısımları yapıldıktan sonra diğer bölgelere geçilir. Hamileyi yan yatırarak, yastıklarla karnına destek vererek güvenli pozisyonlarda masaja devam edilir. Hamilelik masajı keyiften ziyade hamile hanımların biraz olsun ağrılarını rahatlatmak için doğan bir ihtiyaçtan yola çıkarak geliştirilmiştir. Haftada 1-2 kez profesyonel masaj seansı yaptırmak önerilir. Hamilelik süresince ağrı kesici kullanmak bebeğe zarar verebileceği için masaj daha güvenli bir yöntemdir.


- Masaj tekniklerinin tümünü kullanmak yerine sadece gevşetici masaj teknikleri sakince ve baskı uygulamadan yapılır. Ayak ve ellerdeki bazı refleks noktalarına masaj yapılmaz (Refleksoloji'yi iyi bilen terapistler uygulayabilir!).
- Aynı şekilde göğüs uçlarına, göğüslere, bacakların iç kısımlarına, topuklara ve kuyruk sokumu,bel bölgelerinemasaj uygulanmaz!
Yukarıda belirtilen bölgelere yapılan uyarılar, rahmin kasılmasına sebep olur. Bu yüzden bilinçsiz dokunuşlardan kaçınılmalıdır. Ev ortamında çok ağrınız olduğunda yakınınızdan veya eşinizden destek almak gerekirse, lütfen bu bölgelerden kaçının.



Masaj sonunda annenin kendi karnına yumuşak dokunuşları yine kendisinin yapmasını tercih ederiz. Bu dokunuşlar anne ile bebek arasındaki güvenli bağlantıyı daha bebek anne karnında iken sağlayacaktır.




HAMİLELİK MASAJIN OLUMLU ETKİLERİ


·Hamilelerde masaj genel olarak sağlıklarında iyileşme sağlar.

·Cildin elastikiyetini arttırarak karın bölgesinde izlerin oluşmasını önler veya azaltır.

·El, ayak ve bacaklarda olan ödemlerin çözülmesine yardım eder.

·Basınç ve gerginlik hissedilen yüklenmiş bölgelerin gevşemesine yardım eder.

·Göğüs ve karın bölgelerinin büyümesinden oluşan sırt baskılarını azaltır.

·Kaslar arasındaki kan dolaşımın harekete geçirir.

·Lenf akışını arttırır ve ödemlerin giderilmesine yardım ederek ayak ve bacaktaki ağrıları hafifletir.

·Omurgada bulunan tüm sinir uçlarını rahatlatarak gevşetir.

·Stres arttığında yükselen kortizol ve norepinefrin hormonlarının, masaj sayesinde düşmesine yardım eder.

·Serotonin, oksitosin ve dopamine gibi bazı hormonların salgılanmasını uyardığı için uyku kalitesini arttırır.

·Yorgunluğun giderilmesine yardım eder.

·Baş ağrılarının yok olmasına yardım eder.

·Psikolojik, ruhsal, zihinsel ve bedensel olarak rahatlatır, bunun sayesinde depresyon ve gerginlik hallerini dengeler.

·6. aydan sonra baskı hissedilen leğen kemiğinde oluşan ağrıların hafifletilmesine yardım eder.

·Endişe, kaygı ve olumsuz duyguların giderilmesine yardım eder.

·Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

·Oksijenin plasentaya ve bebeğe gitmesini arttırır.

·Mutluluk hormonlarının salgılanmasına neden olan hamilelik masajı, hamilelerin doğuma hazırlanmasını ve kendi güçlerine güvenmesini destekler.


MASAJIN YAPILMAMASI GEREKEN DURUMLAR


· Önceki gebeliklerde erken doğum hikayesi.

· Hamilelikte olan patolojik durumlar.

· İlerlemiş varis hastalıkları -tromboz hastalığında.

· Düşük yapma riski olan hamilelerde (önceki hamilelikte düşük yaşanmışsa).

· Erken doğum gibi yüksek riskli gebeliklerde.

· Gebeliğe bağlı yüksek tansiyon.

· Yüksek ateş durumları.

· Virüs, üst solunum enfeksiyonları veya herhangi bir yerde olan virüs.

· İltihabi durumlar.

· Bulaşıcı deri hastalıkları (ayak mantarı olanlar bilgi verirse ayaklara masaj yapılmaz).

· Epilepsi.

· Astım.


Kronik hastalıkları olan hamilelerde de sağlıklı adaylarda olduğu gibi ilgili doktordan gerekli onayın alınarak yazılı olarak sunulması zorunludur.



P.S : Masaj tok veya aç karnına yapılmaz. Bir iki saat önce yemek yemiş olmanız veya yarım saat önceden küçük atıştırma yapmış olmanız gereklidir. Masaj sonrası bol su ve sıvı içilmesi toksinlerin bedenden atılmasına destek olması için tavsiye edilir.


















NİRVANA BUTİK MASAJ

Vücut Ağrılarınıza
Günün Yorgunluğuna
Strese

HAMİLE MASAJI